Wednesday, December 9, 2009

CUEPACS ADAKAN MESYUARAT TERGEMPAR BINCANG PINJAMAN PERUMAHAN

Bernama
09/12/2009 4:57pm


KUALA LUMPUR 9 Dis. - Cuepacs akan memanggil mesyuarat tergempar majlis bagi membincangkan penolakan kerajaan terhadap tuntutannya menghapuskan kira pinjaman perumahan yang diluluskan sebelum 1 Ogos 1995 bagi mereka yang ditamatkan perkhidmatan atas sebab kesihatan, kata setiausaha agungnya, Ahmad Shah Mohd Zin, di sini hari ini.
Mereka yang pinjamannya diluluskan selepas 1 Ogos 1995 diberikan keistiwewaan ini oleh kerana pinjaman mereka dilindungi insurans hilang upaya total kekal.
Ahmad Shah mengulas kenyataan Perbendaharaan semalam, bahawa kerajaan tidak dapat mengecualikan petugas yang tamat perkhidmatan atas sebab kesihatan yang telah mengambil pinjaman sebelum tarikh itu oleh kerana insurans mereka hanya meliputi kematian dan kebakaran.
Beliau berkata, langkah itu menjejas kira-kira 50,000 petugas awam dan majlis akan memutuskan bentuk tindakan selanjutnya.
Beliau berkata, ketaksamaan itu disebabkan oleh 'perbendaraan terlepas pandang kerana petugas awam tidak mempunyai suara dalam memilih insuran bila mengambil pinjaman perumahan'. - Bernama

No comments: