Tuesday, February 2, 2010

CUEPACS TUNTUT SEMAK SEMULA GAJI. NAIKKAN PENCEN PESARA

Berita Harian
2/2/2010

KUALA LUMPUR: Cuepacs akan mengemukakan dua tuntutan daripada kerajaan pada tahun ini, iaitu menyemak kembali gaji kakitangan awam yang sudah mencecah gred maksimum dan menaikkan pencen kira-kira 450,000 pesara kerajaan yang berkhidmat kurang 25 tahun. Presidennya, Omar Osman, berkata hampir separuh daripada kira-kira 1.2 juta kakitangan awam, membabitkan pegawai kumpulan profesional, pengurusan dan kakitangan sokongan di negara ini sudah mencecah gred maksimum. “Kira-kira 450,000 pesara kerajaan yang berkhidmat kurang 25 tahun juga menerima pencen serendah RM300 sebulan. Ini tidak mencukupi jika mengambil kira kos sara hidup semasa, terutama di bandar. Kadar pencen mereka perlu dinaikkan sekurang-kurangnya kepada RM500.
“Walaupun krisis ekonomi negara belum pulih sepenuhnya, permohonan ini wajar untuk menambah kuasa membeli, selain meningkatkan kebajikan kakitangan awam,” katanya ketika dihubungi, semalam. Beliau berkata, kadar yang dituntut itu munasabah kerana jumlah minimum pencen pesara yang berkhidmat lebih 25 tahun ketika ini ialah RM720. Sementara itu, Omar berkata, hampir semua 1.2 juta kakitangan kerajaan memilih menyertai skim pencen berbanding skim caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).
Katanya, ramai kakitangan kerajaan tidak memilih skim KWSP kerana tidak menikmati kemudahan seperti kad persaraan, perubatan percuma di hospital kerajaan dan faedah persaraan (gratuiti) seperti kakitangan awam yang memilih skim pencen. “Jika sebelum ini, ada seramai 70,000 kakitangan kerajaan memilih skim KWSP, tetapi menyedari kebaikan dan kelebihan yang dinikmati menerusi skim pencen, ramai yang sudah menukarnya kepada pencen,” katanya. Bercakap kepada Bernama, Omar berkata, Cuepacs akan menemui Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Tan Sri Ismail Adam, bulan ini untuk meminta dipertimbangkan pelaksanaan peraturan baru persaraan pilihan penjawat awam. Beliau berkata, Cuepacs terkejut apabila ditanya anggotanya mengenai perkara itu kerana JPA tidak pernah mengajak pihak itu berbincang mengenainya.
“Sukar bagi kami untuk menjelaskan perkara ini kerana kami (Cuepacs) tidak tahu mengenainya... ada yang menyangka kami yang membawa (cadangan perkara itu) kepada kerajaan," katanya. Beliau mengulas pekeliling JPA pada 25 Januari lalu mengenai persaraan pilihan anggota yang akan diluluskan dengan syarat jika mereka bersetuju dibayar 20 peratus daripada ganjaran atau RM10,000 terlebih dulu, mengikut mana yang lebih ketika bersara pilihan mulai Februari 2010 atau selepasnya.

CUEPACS MAHU JUMPA JPA BINCANG ISU PERSARAAN PILIHAN
Bernama
2/2/2010
KUALA LUMPUR: Cuepacs akan menemui Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Tan Sri Ismail Adam bulan ini untuk meminta dipertimbangkan pelaksanaan peraturan persaraan pilihan penjawat awam. Presidennya, Omar Osman, berkata perbincangan itu bertujuan mendapatkan penjelasan lanjut JPA berhubung perkara itu setelah banyak pertanyaan dibangkitkan mengenai peraturan baru itu yang melibatkan 1.2 juta penjawat awam. Beliau berkata Cuepacs juga terkejut apabila ditanya anggotanya mengenai perkara itu kerana JPA tidak pernah mengajaknya berbincang mengenainya.
"Sukar bagi kami untuk menjelaskan perkara ini kerana kami (Cuepacs) tidak tahu tentangnya ... ada yang menyangka kami yang membawa (cadangan perkara itu) kepada kerajaan," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini. Beliau mengulas pekeliling JPA pada 25 Jan lepas mengenai persaraan pilihan anggota yang akan diluluskan dengan syarat jika mereka bersetuju dibayar 20 peratus daripada ganjaran atau RM10,000 terlebih dahulu, mengikut mana yang lebih ketika bersara pilihan mulai Februari 2010 atau selepasnya. Omar berkata bayaran 20 peratus atau RM10,000 daripada ganjaran benar-benar tidak mencukupi untuk penjawat awam bersara pilihan untuk meneruskan kehidupan sementara menunggu pencen mereka.
"Dulu kita tidak ada masalah kerana ganjaran diberi cukup dan dapat menampung sehingga boleh terima pencen...tapi sekarang, tak ada maknanya bersara pilihan sekarang kalau dapat RM10,000 sahaja," katanya. Katanya, beliau tidak mahu, akibat daripada peraturan itu, penjawat awam terutamanya dari kumpulan sederhana dan bawahan membuat pinjaman daripada Ah Long untuk menampung kehidupan. Beliau berkata kerajaan harus memahami masalah penjawat awam kerana kebanyakan mereka yang memohon berhenti awal bukanlah kerana kepentingan peribadi tetapi akibat beberapa kesulitan kehidupan. "Jika kerajaan beri 50 peratus daripada ganjaran, eloklah sikit, contohnya kalau ganjaran sebenar RM80,000 maka dapatlah dia RM40,000. Beri RM10,000 nak buat apa, satu jam sahaja boleh habis. Oleh itu, kita minta kerajaan kaji semula semula perkara ini," katanya. - BernamaCOPS FROM SERGEANTS AND ABOVE TO BENEFIT FROM PAY SCHEME
The Star
By SARBAN SINGH
newsdesk@thestar.com.my
1/2/2010


SEREMBAN: Policemen from the rank of sergeants and above will get a rise in salary and allowances under a new pay scheme.
The new pay and incentives come three years after they were recommended by the Royal Commission to improve the police force.
The biggest gainers will be new inspectors who will get a starting salary of RM2,060 compared to RM1,492 previously. Diploma and STPM holders will also be allowed to join the force directly as sergeants and they will start with a basic salary of RM1,500. A sergeant’s basic salary previously was RM890.
The new scheme has been approved by the Public Service Department following recommendations made by the Royal Commission on the Enhancement of the Management and Operations of the Police.
Sources said new inspectors would have a take home pay of more than RM3,000 which included a special incentive of RM200, cost of living allowance of RM100 to RM200, and a housing allowance of RM420.
They said police inspectors had now been moved to the Professional and Management Group as they were now required to be degree holders.
Policemen will also have another reason to cheer as they will be paid arrears backdated to Jan 1, 2009. Other senior officers will also enjoy increases of between 4% and 8% of their current basic salary and civil service allowance.
“Senior police officers will get one jump in their salaries to the new scheme. This will be from RM200 to RM600,” he said.
The civil service allowance of officers with the rank of Assistant Superintendent of Police (ASP) and Superintendents will be increased by RM50.
Sources said the ranks of Senior Assistant Commissioner I and II (SAC I and SAC II) have also been abolished and replaced with just SAC. Also abolished is the post of chief inspector.
This means that an inspector can be promoted to the rank of an ASP after passing the relevant examinations.
Citing an example, he said corporals who passed their Efficiency Level Assessment examinations were being paid higher than sergeants who did not pass theirs.
“We cannot have a situation where a lower ranking officer earns more than his superior. That is one reason why the changes were done to the matrix salary system,” he said.
In 2007, the Government increased the salaries of police and military personnel by 9% to 42%. The current increase of salary and incentives is to further enhance the operations and management of the police force.
In an immediate response, Cuepacs president Omar Osman said the Public Service Department must ensure it did not jeopardise the chances of non-officers to be promoted to officers.
“There are some 200 Customs non-officers who have not been promoted to officer level although they have recognised degrees.
“We hope the department will spell out exactly what are the chances of those in the lower rung to be promoted to the Top Professional and management Group once they get their tertiary education. Then it will be a level playing field,” he said.

31 Januari 2010
1.3 JUTA PENJAWAT AWAM BERSEDIA PIKUL TUGAS:OMAR
Berita Harian
31/1/2010
KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan Pekerja dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) yakin 1.2 juta penjawat awam sudah bersedia menggalas tanggungjawab dan menyahut cabaran ke arah perubahan dalam melaksanakan Pelan Hala Tuju Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA). Presidennya, Omar Osman, bagaimanapun berkata, kerajaan perlu memberikan penerangan lanjut mengenai GTP dan NKRA terutama kepada 860,000 kakitangan sokongan 1 dan 2 kerana golongan itu adalah pelaksana kepada projek berkenaan. Beliau berkata, anggota perkhidmatan awam adalah tulang belakang dan jentera penting bagi melaksanakan perubahan itu.
“Penerangan dalam perhimpunan bulanan oleh semua ketua jabatan boleh meningkatkan kefahaman dan memastikan semua penjawat awam menyedari tugas dan tanggungjawab masing-masing. “Penjawat awam tidak seharusnya rasa tertekan dengan GTP kerana mereka sewajarnya memiliki minda terbuka, bersedia berdepan dengan cabaran selain berfikir ke arah pembaharuan. Kita tidak boleh toleh ke belakang,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam. Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak merasmikan pelancaran pelan Hala Tuju GTP dengan memberi keutamaan kepada enam bidang utama NKRA iaitu memperbaiki sistem pengangkutan awam, membanteras rasuah, mempertingkatkan pencapai pelajar dan infrastruktur luar bandar, mengurangkan kadar jenayah serta mempertingkatkan taraf hidup isi rumah. Sementara itu Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Hashim Adnan menyarankan supaya kerajaan melaksanakan penambahbaikan terhadap guru prasekolah selain melihat insentif yang lebih baik terhadap warga Sekolah Berprestasi Tinggi supaya seiring dengan matlamat. Beliau berkata, tawaran gred dan gaji yang lebih baik wajar diberikan dalam usaha menaik taraf status guru prasekolah, sekali gus memastikan mereka mempunyai kelayakan lebih tinggi berbanding kini hanya Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). “Memang di atas kertas kita lihat GTP dan NKRA bagi mempertingkatkan pencapaian pelajar adalah baik tetapi NUTP bimbang jika ia tidak dapat dilaksanakan kerana halangan awal tidak diatasi dengan segera,” katanya.

No comments: