Wednesday, February 1, 2012

Ancaman CUEPACS: KSN setuju lantik 3 lagi

10:26AM Feb 1, 2012

Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan akhirnya akur dengan tuntutan Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) dengan melantik tiga lagi pemimpin kanan kesatuan itu menganggotai pasukan petugas khas semakan semula sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

Beliau dipetik Bernama sebagai berkata tidak ada masalah jika mereka hendak menyertai pasukan itu kerana memang menjadi hasrat kerajaan serta Perdana Menteri Datuk Seri Najib
Razak untuk mendengar pandangan pihak lain yang terlibat.

"Tiada masalah kerana kalau tidak terima mereka sekarang, nanti kita kena menyakinkan mereka juga, lebih baik libatkan mereka dari awal," katanya.

Isnin lalu CUEPACS mengancam menarik diri daripada pasukan petugas khas semakan semula itu jika tiga lagi wakilnya tidak dilantik.

Sebaliknya, presidennya, Datuk Omar Osman berkata mereka akan menubuhkan Jawatankuasa Bertindaknya sendiri bagi menyediakan kertas kerja komprehensif berhubung penambahbaikan skim berkenaan.

Jawatankuasa yang diketuai Timbalan Presiden CUEPACS I, Azih Muda itu diberi tanggungjawab untuk menyediakan kertas kerja berkenaan dalam tempoh tiga minggu sebelum diserahkan kepada perdana menteri.

Tiga pemimpin kanan CUEPACS yang dicadang menganggotai pasukan itu ialah Azih Muda, Setiausaha Agung Lok Yim Pheng dan Setiausaha Kewangan Jaapar Mansor.

No comments: