Monday, May 10, 2010

BERI IMBUHAN KENAIKAN PANGKAT BERGANTUNG PADA NILAI RASUAH - CUEPACS

BERI IMBUHAN KENAIKAN PANGKAT BERGANTUNG PADA NILAI RASUAH - CUEPACS
Bernama
10/5/2010
KOTA BAHARU, 9 Mei (Bernama) -- Pegawai kerajaan yang menolak rasuah wajar dihargai melalui pemberian imbuhan yang lebih kekal dalam bentuk kenaikan pangkat dan bukan wang tunai, kata Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Omar Osman.Sambil menyifatkan pemberian imbuhan itu adalah satu usaha baik untuk menghargai keberanian pegawai kerajaan yang menolak rasuah, Omar bagaimanapun berkata, imbuhan kenaikan pangkat itu perlu diberi berdasarkan nilai atau jumlah sogokan rasuah yang ditawarkan."Cuepacs setuju Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) nak bagi imbuhan dan kita bagi cadangan, beri imbuhan bukan dalam bentuk wang tunai tetapi kenaikan pangkat."Kenaikan pangkat itu pula tengok kepada apa bentuk rasuah dan berapa nilainya contoh RM300,000; itu satu jumlah yang besar yang membuktikan pegawai kerajaan yang menolak rasuah itu ada integriti yang tinggi, justeru itu perlunya dipertimbangkan kenaikan pangkat," katanya.Beliau bercakap kepada pemberita selepas Majlis Perasmian Penutup Mesyuarat Agung Tiga Tahunan Kesatuan Perkhidmatan Teknik Semenanjung Malaysia Cawangan Kelantan di sini pada Ahad.Omar berkata, memberi imbuhan kenaikan pangkat itu hanyalah satu cadangan manakala imbuhan lain bergantung kepada mekanisme yang ditetapkan SPRM sendiri.Dalam perkembangan lain Omar berkata Cuepacs meminta Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mempercepatkan kelulusan kenaikan skim gaji juruteknik yang berjumlah 45,000 orang di negara ini."Ini bagi menjamin produktiviti yang lebih baik. Kenaikan gred perlu kerana sudah 19 tahun (juruteknik) tidak mengalami kajian semula gred mereka," katanya.-- BERNAMA

IMBUHAN PANGKAT BUKAN WANG
Utusan Malaysia
10/5/2010
KUALA LUMPUR 7 Mei - Cadangan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk memberi imbuhan kepada pegawai kerajaan yang mengambil tindakan ke atas orang yang cuba memberi rasuah kepada mereka mampu mengurangkan kegiatan itu di kalangan kakitangan awam.
Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Omar Osman berkata, cadangan itu adalah baik tetapi imbuhan itu seeloknya bukan berbentuk wang ringgit sebaliknya dalam bentuk kenaikan pangkat.
''Ini kerana pegawai yang mengambil tindakan terhadap pemberi rasuah adalah kakitangan yang mempunyai integriti dan selayaknya beliau diberi peluang kenaikan pangkat,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas cadangan SPRM yang mahu memberi imbuhan kepada pegawai kerajaan yang menolak rasuah sebagai menghargai jasa mereka membanteras aktiviti tidak sihat itu.
Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Abu Kassim Mohamed hari ini berkata, pihaknya dan kerajaan sedang menyediakan draf kaedah yang bersesuaian berhubung pemberian imbuhan tersebut.
Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Syed Shahrir Syed Mohamud pula berkata, walaupun pihaknya menyambut baik cadangan itu, namun ia tidak boleh dilaksanakan secara 'ad hoc' kerana ia melibatkan implikasi undang-undang.
''Cadangan ini bagus tetapi saya khuatir ada pihak yang berkepentingan menggunakan peluang ini untuk menganiaya orang lain dengan tuduhan rasuah dan sebagainya.
''Perkara seperti ini memerlukan penelitian khusus kerana kesalahan rasuah bukan isu kecil tetapi melibatkan soal maruah seseorang,'' jelasnya.
Tambah beliau, jika SPRM ingin meneruskan cadangan tersebut, imbuhan itu hanya boleh diberikan kepada pegawai kerajaan selepas mahkamah berjaya membuktikan tertuduh bersalah.
Sementara itu, Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Dr. Ma'amor Osman berharap jika cadangan itu dilaksanakan, ia digunakan sepenuhnya oleh pegawai kerajaan bagi membanteras rasuah.
Katanya, inilah masanya bagi semua kakitangan awam berlumba-lumba menolak rasuah kerana imbuhan yang diterima bukan sahaja dalam bentuk pahala tetapi juga turut menikmati penghargaan daripada pihak berkuasa dan kerajaan.
''Langkah ini cukup baik tetapi pengadu atau pun pegawai kerajaan yang menolak rasuah harus dilindungi identitinya demi keselamatan mereka,'' katanya.

No comments: